lördag 9 augusti 2008

"The whole world is watching.."

Den makalösa invigningsceremonin....
i Bejing 8/8 2008. Hela världen tittade..
Och så: Amnesty Internationals Kinakampanj i samband med olympiaden..
.. tittar hela världen..?
Amnesty press om Kina
Undrar över vad den unga kvinnans tankar när hon satte på sig sin finaste tröja denna morgon någonstans i Kina inför sin stundande avrättning? Kina - landet som sedan länge är världsledande vad det gäller avrättningar i världen.
Absurd tanke jag inte kan pressa tillbaka: "Tänk om det var en Peak Preformance-tröja?
"
Jag vet vid det här laget att den här typen av absurda tankar tränger sig på när man är engagerad i att upplysa och samla dokumentation om dödsstraffet runt om i världen:
Inför Amnestys stora konferens om dödsstraffet i världen- som jag var organisatör för på svensk botten - som ägde rum i Stockholm 1976 ("The Stockholm Conference on the Abolition of the Death Penalty" - samma dag som AI fick fredspriset) skulle en kär vän i London interjvua Englands sista bödel, en mr Pierpoint. SVT skulle sända intervjun samma kväll som konferensen ägde rum på Folkets hus, i svensk TV. Min vän den brittiske advokaten stämde möte med mr. Pierpoint på en bar i London och fick en lång intervju med honom om avrättningstekniker, kotknäck, fallhöjder, kroppens utlösning av exkrementer i dödsögonblicket och hur själva yrket gick i arv o s v.
Min vän genomförde illamående intervjun och drog väl i sig en och annan pint under tiden kan jag tänka..Sen kommer det absurda: Två söta tonårstjejer i puben som iakktagit intervjun inför TV-kameran störtar fram till bödeln med glittrande ögon för att be denna förmodade kändis om en autograf..

(Fotona av avrättningarna i Kina har jag lånat från ABC-foto)


Hon gjorde..

..vad många av oss drömmer om. Bröt upp från Sverige och hittade sitt drömhus i Umbrien, Italien. (Vem har väl inte blivit suktad av Peter Mayles böcker i ämnet när man sitter framför brasan i den svenska vintern?) Här bor Ingrid sedan många år tillbaka och det var här vi hälsade på henne och njöt hennes gästfrihet för några månader sedan..Jag har alltid haft en stor kärlek till den här typen av byar söderut. Besökte under många år Seborga, en bit upp i bergen från kusten ovanför Ventimiglia där jag hade en väninna som bodde. Dansade mazurka med pestodoftande gentlemen med vita mustascher på byfesterna intill sena natten..
Peillon med mitt älskade värdshus Auberge de la Madone (där man kan hyra ett par små rum om man är för däst för att ånga vidare i natten nedför det branta berget efter deras fantastiska middagar!) på franska sidan ovanför Nice är också en favoritby jag försöker återvända till så ofta jag kan..(Se bildspel längre ner till höger).
Eller underbara Olivetta, högt ovanför Menton..
Det behövs knappt sägas hur härligt det är att slippa komma till en sådan här liten bergsby som "turist" - utan som gäst och snabbt lära känna litet folk och se hur dom lever där i sina byar som i Ingrids Portaria i Umbrien...


Nu har Ingrid startat en blogg där hon lägger ut underbara bilder runt sitt liv i sitt fantastika, smakfullt inredda hus i Portaria högt uppe på berget!

Vita Lenta nel Bel Paese