torsdag 29 maj 2008

Marcus Ehrenpreis:

Jugoslavien 1907:
I mitten högst upp, Marcus Ehrenpreis, överrabbin i Stockholm, författare och far till barnkirurgen Theodor, som var far till Dag Ehrenpreis, chefsekonom, SIDA, som i sin tur är far till Malcolm, nationalekonom på Världsbanken som nu gifter sig på Sandhamn i helgen.

Längst till höger sitter eleganta Ester gift med Marcus.
(Vem som kikar fram i busken vet man inte!!)
Marcus Ehrenpreis - en färgstark personlighet med ett underbart författarskap har gjort honom välkänd världen över. En av hans närmaste vänner var Theodor Herzel, grundaren av den moderna politiska sionismen.



I dagarna öppnades en utställning om Rabbin Marcus Ehrenpreis liv och verk
på Riksarkivet i Marieberg, i Stockholm. Rabbin Marcus Ehrenpreis, mästerlig författare på många språk, publicist, framstående forskare och journalist, hängiven aktivist för minoritetens rättigheter, världsmedborgare… allt detta utgör en integrerad del av den förre överrabbinen i Stockholm (1914–1948) Dr. Marcus Ehrenpreis’ biografi.

Klockan 16.00 den 22 maj invigdes alltså utställningen baserad på Ehrenpreis personliga arkiv och bibliotek, resultatet av forskning ledd av Fabian Sborovsky och Yulina Dadova, studenter vid Paideia, the European Institute for Jewish Studies in Sweden. Utställningen är öppen t.o.m. den 31 juli.