torsdag 24 januari 2008

Det var mycket länge sedan
jag känt ett rent fysiskt illamående av ett TV-program. Men förhäxad satt jag nästan skakande under måndagen och såg den franske journalisten Daniel Grandeclements otroligt starka dokumentär
"En resa genom helvetet"
på Svt 1 om båtflyktingar och människosmugglare:
"De är flera hundra i en bräcklig farkost. De har varken vatten eller mat. De som pratar blir slagna och de sjuka kastas överbord. För de afrikaner som klarar den tre dygn långa resan hägrar ett nytt liv i Yemen eller Saudi-Arabien. Daniel Grandclement lyckades få kontakt med några människosmugglare och erbjöd dem 400 US-dollar mot att han fick följa med och filma överresan. Han stuvades ner i en liten båt tillsammans med 128 andra. Under resan blev han misshandlad, utsattes för hot om att bli dränkt och pinades tillsammans med de andra under tre skräckfyllda dygn. Mirakulöst nog tilläts han att filma och lyckades att dokumentera resan och den oerhörda misären ombord"
Tack Daniel Grandeclement och Svt för detta dokumet som visas i repris på SVT1 Söndag 27 jan 2008 kl 14.30 .
Missade du den..
Se den. Unna dig den mänskliga insikten om vad som händer våra medmänniskor någonstans i världen några få flygtimmar från "Let´s Dance" - glammiga dansgolv.
Fotot ovan: © Java Films