torsdag 11 september 2008

Ikväll den 11/9 i Washington..

..eller 9/11 som man säger här, öppnas den nya minnesparken för att hedra de 184 som dog här när planet kraschade in i Pentagon vid terroristattacken för 7 år sedan. All politisk verksamhet ligger nere idag i USA och hela valkampanjen avstannar under 24 timmar. Minnesceremonier äger rum i hela landet men främst förstås i New York och Washington. Det är en dag för eftertanke, konsolidering och sammanhållning..
"The Sacred Grounds" precis utanför Pentagon i Washington innebär att allmänheten får komma närmre denna förbjudna byggnad än någonsin. Det blev alltså Washington som var först med att skapa en minneslund efter terroristattackerna för precis 7 år sedan. Lunden är uppförd på initiativ av efterlevande som också bidragit till finansieringen genom fund raising. Varje offer har fått var sin sten med namnplatta formad som en slags bänk. Som är upplyst inifrån på natten. Pekar slutet av bänken uppåt innebär det att offret dog i flygplanet. Pekar det nedåt dog personen nere på marken.
Här kan man alltså sitta på sin avlidna anhörigs eller väns egen bänk i kontemplation.
En stilla plats finns nu alltså efter så många år att från och med i dag samlas vid i Washington och dela sin sorg med andra. (New York har annu inte någon.) Jag ska förska ta mig dit i kväll när den invigs.
Med kamera och.. näsduk.
(Foto: Washington Post)