fredag 25 april 2008

Facelift..



Gamla klubbhuset på Sandhamn håller som bäst på att få ett rejäl ansiktslyft! Länge har dom nu hållit på grabbarna som bygger en ny och fräsch fasad på KSSS gamla klubbhus - numera Seglarresturangen. Och fint blir det!
Precis som på beställning blir det klar lagom till ett visst till mig närstående bröllop som ska hållas där i slutet av maj. Oj vad bra!
Vill passa på att ge en eloge till Seglarns initiativ med en lunchbuffé som är helt sagolik! Som den glada, vänliga personalen!

Visste du förresten hur man känner igen en riktigt gammal sandhamnsbo?
Jo, dom ska fortfarande "gå och festa på Klubben!"
Old habits die hard!
Seglarhotellet i Sandhamn har sedan 1800-talet varit ett populärt skärgårdsmål
för stockholmarna. Seglarhotellets restaurang byggdes redan 1897 av KSSS
(Kungliga Svenska Segel Sällskapet) som klubbhus. Det invigdes i samband med att kung Oscar II
hade en jubileumsregatta för att fira sitt 25-årsjubileum som regent för Sverige och Norge. 1897 stod klubbhuset klart och det var arkitekten Fredrik Liljekvist som fick uppdraget att uppföra byggnaden . Totala kostnaden för uppförande av huset inklusive bryggor, staket och målning m.m. 30 730.10 kr. Den 9 juli 1897 inviger kung Oscar II klubbhuset vid jubileumsregattans första kappseglingsdag. Han inleder med talet - ”Mina Damer och Herrar! Jag efterkommer med nöje det uppdrag, som mig av Svenska Segel Sällskapet blivit givet, att inviga detta klubbhus…”
Totalt deltog då 93 båtar i regattan.
Har hunnnit bli en och annan deltagare till sedan dess - och en och annan Seglartoast, flaska champis och festkväll en trappa upp med dans och musik med bl a A-laget eller Hoffmans..
Jag kom faktiskt ihåg den tid man inte "kom in på Klubben" om man inte hade klänning! Och när verandorna på framsidan var öppna däruppe och man stod och snackade med kompisarna därnere på bryggan.. Och när inte damrummets enda fönster var "gallerförsett" som nu utan man plankade in för att slippa entréavgiften genom att stå på någons axlar utanför och åla sig in genom fönstergluggen till alla damtoans näspudrande fina glitterdamers stora fasa därinne..Pia och Nena kommer inhasande, intrillande från ovan, dammiga, i jeans och håller igång hela natten..
Hmmm.
Jaha, så har man då något litet subtilt avslöjat sin åldersnivå. Men, "what the heck!"


PE