fredag 12 oktober 2007

Dålig timing? Redigerad historieskrivning? Eller "Bush med Push"?
Konfikten Turkiet/USA eskalerar. Representanthusets utrikesutskott i USA har i dagarnabeslutat redigera beteckningen av Turkiets massmord på armenier 1915 till "folkmord". Vi kan hela den fruktansvärda historien nu. Den ligger tungt i media. En av USA:s främsta allierade i denna del av världen har kallat hem sin ambassadör för överläggningar. Bush protesterar vilt mot utrikesutskottets utslag. USA "behöver" ju Turkiet som avstampsramp för kriget i Irak. USA hindrar därmed också turkarna att själva tränga in i Irak för att slå till mot de kurdiska separatister som finns på andra sidan gränsen. Men nu?
I detta allt kärvare diplomatiska nuläge med chans att "lätta" på USA:s bromsande effekt i denna konflikt trycker den turkiska militären alltmer på det turkiska parlamentet att få gå in i Irak och slå ner den kurdiska gerillan. Med vilka följder i denna redan svårt sargade del av världen?
För de redan så svårt förföljda kurderna?
Visst är det viktigt att man kallar saker för dess rätta namn.
Folkmord! Ja. Historieskrivningen blir tack och lov förhoppningsvis så småningom ofta rätt (och ibland tillrättalagd!) med sina gripande och objektiva perspektiv. "Ingen ska glömma - låt oss ta lärdom.."
Men detta just nu i detta känsliga diplomatiska läge?? Det har ju funnits gott om tid att för länge sedan beteckna de oerhörda dåden som begicks mot armenierna som folkmord. Varför just nu? Och varför just USA? (Varför inte EU?) Borde man kanske inte börja med att sköta retoriken framför sin egen dörr? Med att äntligen benämna USA:s massmord på Amerikas ursprungsbefolkning, indianerna, för "folkmord?"
(När man bilar i Midwest i USA ser man
minnesstenar där den vite mannen vunnit slagen över indianerna där det står: "Det
heroiska slaget vid XX" .Vid de slag där indianerna vunnit över den
vite mannen står det istället: "Den vidriga massakern på XX" !)
Eller kan det möjligen vara så att utrikesutskottets (med demokratisk majoritet) drag just nu angående tillrättaläggande av Turkiets historieskrivning och dess följder för den amerikanska militära närvaron i Irak är det senaste i det alltmer populära politiska amerikanska sällskapsspelet "Bush med Push"? (Fia med knuff)

PE