tisdag 15 april 2008

Marmorstranden i Marina di Pisa

Stranden är kritvit av dumpad marmorspill från Carrarra.
Det gnistrar genom det turkosblå havsvattnet när solen bryter igenom.

Det är öde i Marina di Pisa i mitten på april.
De vinteruppdragna båtarna lyser i granna färger mot den åskblå himlen.

Inte en människa på strandpromenaden denna årstid.
Fronterna avlöser varandra i riktigt aprilväder.

Kyla, blåst och regn drar fram efter en högtrycksfront så pass varm att den
till och med inbjöd till snabbt dopp i Medelhavet.

En "tryffelhund" i Umbrien..

LAGOTTO ROMAGNOLO

Jag älskar den här bilden som jag tog häromdan av Ingrid med hennes Toppolino i famnen i det rustika, ombonade gamla köket i Portaria. "Toppo" är en Lagotto Romagnolo kända för sin utmärkta vittringsförmåga och därmed kapacitet att söka efter det "svarta guldet" - tryffeln. Dock är inte Toppo tränad. Skulle förmodligen väcka för mycket illvilja i bergsbyn där konkurrensen om denna jordens rikedom är stor och det är strid på kniven..Toppo har ett charmigt underbett och liksom en underläpp som en människa som får en att börja skratta när han "ler" mot en.
Den italienska vattenhunden från Romagna i nordöstra Italien finns omnämnd i litteraturen från 1600-talet. Den genuina vattenhunden förekom hos fiskare och färjkarlar vilka arbetade och levde i sumpmarksområden och floddeltan. Lagottohundarna (lago=sjö) användes för jakt på sjöfågel och var omtalade som mycket effektiva och härdiga vattenapportörer.

Under senare delen av 1800-talet påbörjades utdikningarna av Italiens omfattande sumpmarks- och deltaområden. Där hade krävts tusentals männiksoliv under århundraden p.g.a. malaria. Nu blev vattensjuka marker till odlingsbar åkerjord, men fiskare och färjkarlar fick se sig om efter andra boplatser och inkomstkällor - och detsamma gällde deras krullhåriga hundar.

Lagottons utmärka vittringsförmåga kom att bli anledning till hundarnas nya uppgift, nämligen att nosa till var under jordytan den eftertraktade tryffelsvampen växte. Tryffelsvampens viktpris är betydligt högre än rent guld. Lagotton prisas också högt för sin utmärkta arbetsförmåga. Dock känner sig nog inte Toppo speciellt arbetsvillig utan mer för att gosa just vid detta tillfälle i knät hos matte framför den sprakande brasan ..

LIMONCELLO

På sommaren då det är mycket varmt i Italien lägger man
limoncellon
i frysen så att den blir isande kall innan den ska serveras.
  • 1 liter 95% alkohol.
    Det kan det ju vara svårt att få tag på men det blir nog nästan
    lika bra om man använder det starkaste Systembolaget kan erbjuda.
    I Italien säljer de 95% i snabbköpen…
  • 7 obehandlade stora citroner
  • 700 gr socker
  • 1,5 liter vatten
  1. Tvätta och borsta citronerna noga. Skär av det gula skalet (ej det vita underskalet)
    på längden i avlånga strimlor, ca 1-2 cm breda.
  2. Lägg citronstrimlorna i en stor glastillbringare och häll på alkoholen.
    Täck över med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i ca 10 dagar.
    Rör om då och då.
  3. Gör en sockerlag. Koka upp vattnet, häll i sockret och rör om tills sockret smält. Låt svalna.
  4. Sila bort citronskalen från alkoholen och blanda ner sockerlagen.
    Rör om och häll upp på glasflaskor och tillslut med kork.
    Servera väl avkyld.