söndag 4 november 2007

"Stureplansprofilerna"
Visst lever vi i en human rättsstat?
Just nu hängs dom ut till max. På webben. Genom massmail. Överallt. Med namn, foton, telefonnummer och adresser. Fick t ex detta ovan i morse som jag här har medvetet har "blurrat". Observera knogjärnet och skalpellen..
Jag förstår människors - läs kvinnors - ilska och frustration över dessa unga mäns dåd och beteende. Jag känner naturligtvis samma avsky över deras illgärningar; en avsky parad med en diffus obehagskänsla över hur rättssystemet fungerar.. Är det verkigen så idag i Sverige att vissa kommer undan bara med blotta förskräckelsen och pappas litet lättare plånbok. (Läs: kostbara toppadvokater) Men hur man än vänder och vrider på det så innebär alltid ett beteende från stora grupper i samhället som detta - att vigla upp en opinion till lynchstämning - ett tecken på en klar bristande känsla att vårt rättssystem verkligen fungerar som det ska. Första steget på vägen mot att ta lagen i egna händer, är taget. Stupstocken i modern version? Skampålen. Ska det verkligen behöva fungera så? Vi lever ju för fan inte i medeltiden..
Det är all anledning för politiker och myndigheter att dra öronen åt sig när gräsrötternas förtroende för dem visar tecken på att krackelera . Ju större klyftan är i ett land mellan auktoriteterna och folket - desto bredare och fertilare blir också grogrunden för terrorism i ett samhälle. Vilket samhälle det vara må..
Detta är en historisk klassiker.