onsdag 13 augusti 2008

"Den sovjetiska invasionen.."


T o m Lars Porseryd sa fel igår på Tv-nyheterna när han refererade till den ryska offensiven i Georgien som den "sovjetiska invasionen" av.. Han rättade sig dock med en gång litet generat. Rysk invasion eller sovjetisk. Den historiska minneskartan är tillräckligt stor för de flesta av oss för att inse att skillnaderna inte är så stora. För att skräckslagna inse hur vi kan tillåta historien upprepa sig - igen och igen.. Sovjet eller Ryssland..offensiv eller invasion.. Fasan är alltid den samma ändå. Den Ryska Federationen, före detta Sovjetunionen är permanent medlem i säkerhetsrådet med mycket stor makt i FN. Som är och borde vara ett fungerande forum när oron blir för stor över när ett land som Georgien - och även Ukraina som stött Georgien genom hela konflikten - börjar blicka alltmer mot Väst och NATO.

"-Den ryska offensiven mot och i Georgien är agressionshandlingar oförenliga med internationell rätt och grundläggande principer för säkerhet och samarbete i Europa, säger utrikesminister Carl Bildt i ett uttalande på på UD:s hemsida. Läs vidare på
hans blogg om invasionen. -Konsekvenserna av dessa ryska övergrepp kommer vi - och Ryssland - att leva med länge. Ryssland anger som motiv att man skall skydda ryska medborgare men skyldigheten att skydda individer - oavsett medborgarskap - ligger på den stat i vilka dessa befinner sig. Det finns ingen rätt för en stat att militärt intervenera på en annan stats territorium bara därför att där finns individer med den statens pass eller nationalitet."

Nu på morgonen ser det ut som Frankrikes president Sarkozy har lyckats trumma igenom en fredsplan och striderna har tillfälligt lagts ner och parterna kommer förhoppningsvis att inleda förhandlingar. Det är ju höst och borde snart vara dags för den ryska björnen att återvända hem till sitt vinteride..
Hög tid att dra sig tillbaka.
Med andra ord.

//PE

(Bilderna ovan är lånade från Reuters)