tisdag 23 september 2008

Mitt i smeten..

Så här i elfte timmen (av hans presidentperiod) - har jag faktiskt litet koll på president Bush.
När han sticker någonstans på morgonen eller när han kommer hem till Vita Huset på kvällen.
"Hemskt vad han är sen i kväll" säger vi och häller lakoniskt upp en skvätt Peuilly-Fumé till i glaset där vi sitter på terassen.."Och han som stack så tidigt i morse.."
"Ska det vara en droppe till?"
"Ser ut som han varit hos vicepresidenten en sväng.." kan det t ex låta.
Det är nämligen så att jag/vi bor just i/under presidentens helikopter "high-way" till Vita Huset i Washington. Bor alltså precis just där helikoptern förbereder sig att gå ner på Vita Husets gräsmatta. Och Richard B. Cheneys hus ligger alldeles härintill vid Observation Circle - en parklik väg som är härlig att cykla. Man känner sig liksom litet "mitt i smeten.."
(Väldigt långt från huset i skogen på Trouville, Sandhamn, liksom.)
På TV hettar valdebatten alltmer:
"Six weeks to go.."
Och just nu talar man mycket om "The battle of Virginia; District of Columbias - Washingtons - granne i söder.
Virginia är ett traditionellt viktigt republikanskt fäste som inte varit demokratiskt sen Lyndon Johnsons tid. Men nu är det så att Washington expanderar så kraftigt för närvarande att radikala demokrater, studenter och politiker med demokratiska sympatier från huvudstaden "emigrerar" över gränsen (ett stenkast) till Virginia och bosätter sig där istället. Den traditionellt politiska färgskalan förändras alltså succesivt i Virginia och röner ett enormt mediaintresse. Det behövs nu inte så mycket för att Obama ska vinna över denna viktiga delstat i USA från republikanerna. Och kanske därmed kanske också valet om sex veckor.. "Ska det kanske vara en droppe till?
Den som äntligen får det att rinna över.."