tisdag 22 januari 2008

Anderssons Förenade korvfabriker


"Hans far (alltså min farfar) var korvgubbe från början, men sen grundade han Anderssons Förenade korvfabriker och då bytte han namn till Alighieri eftersom farmor en gång varit i Italien På Capri.."
"- En aning orginell man..
(sa testmentesförättaren om min far efter hans bortgång)
..vill jag framhålla, men vid sina sinnens fullla bruk. Han balanserade utan minsta sidorörelser på vårt gula provstreck vi har i testamentesrummet, han besvarade frågot om vad han hette och var han bodde..utan tvivel vid sina sinnens fulla bruk.. "
(Tage D ur "Mannen som slutade röka")


Hittade idag ett antikvariat på St Eriksgatan med 40% procent rea på samtiga böcker. Det var från början inte alls meningen att jag skulle tillbringa två timmar där - men finner att jag snart blir som besatt. Och var tvungen att omgående gå in i närliggande väskaffär att införskaffa en s k weekendbag för alla fynden. Sällan synes jag dregla men..
Mums! Mordiskt kastade jag mig således över Tage Danielssons originalmanuskript ( häftat tryck) med teckningar till "Mannen som slutade röka" var texten ovan är hämtat. Och teckningen.

Om eller snarare när jag en gång lägger näsan i vädret kommer det bara vara en enda sak jag kommer att ångra så jag dör:
Att jag missade Tage. Kunde ha gift oss. Kunde ivarjefall haft en liten affär! (Man får kanske inte vara så petig i detta slutläge) Men det närmaste jag kom var att kinda med hans kavajknapp under en dans på 78-öres revyn på tidigt 70-tal. Eller var det sent 60-tal? Suck. Jag får väl nöja mig med att krypa ner i kväll med hans originalmanus istället. Man är ju trots ingen vårkyckling längre. Får inte vara så petig i mina år..Prassel som prassel..