måndag 5 maj 2008

Gotlandsbackarna står fulla med ramslök!

Jag och Polly plockar den härliga gotländska ramslöken
på förmiddagen ute i hagarna och förbereder en härlig
Ramslökssoppa inför middagen.Vi använder
Karin Franssons läckra recept:

Mään
.... - som Tony Erwing säger - eftersom vi inte hade varken lax
eller räkor hemma, gick vi in i hönshuset och lyfte ut några nyvärpta ägg under rumpan från dom kacklande hönorna och serverade de hårdkokta äggen i soppan istället. De stackars hönorna har just nu har ett rent helvete med att värja sig mot sex st.vårpilska påfågelshannar som blev av med sina honor till räven när de ruvade förra säsongen och hanarna försöker i brist på "äkta vara" nu med de vettskrämda hönorna istället! "Ur led är tiden" tycks dom kackla och ser alltmer vilda ut i ögonen. Och fjädrarna ryker! Tupparna står hulkande med skrämselhicka på behörigt avstånd och ser på när de synnerligen granna rivalerna med den darrande solfjädersstjärtar fjäskar runt deras gamla partners..Down on the farm!
Det är vår!


Ramslökssoppa

3 mindre knipplökar
1 bit purjolök
2 vitlöksklyftor
1 l hönsbuljong
2 dl grädde80 g smör
1 bunt ramslök eller gräslök
lite riven muskotnöt
salt och vitpeppar

Hacka lök och purjolök i grövre bitar.
Smält lite smör i en rymlig gryta och fräs hacket samt pressad
eller riven vitlök däri, låt det inte ta färg. Häll i hönsbuljongen och grädden.
Låt det hela puttra tills 1/3 del av vätskan har ångat bort.
Smält 50 g smör och låt det bli nötbrunt, rör ner i soppan.
Ta bort stjälkarna på ramslöken och strimla bladen, rör ner i soppan.
Mixa soppan i en matberedare eller använd mixerstaven,
mixa samtidigt ner några klickar kallt smör. Smaka av med ev. l
ite mera salt och lite riven muskotnöt, sila av.
Nu har soppan blivit alldeles vårgrön, tillsätt gärna lite vispad grädde
strax innan serveringen, det gör soppan härligt skummig.
Här passar det bra med lite lax i bitar eller några räkor till.
Har man inte ramslök, så kan man mixa ner den gröna blasten
från sommarlök, samt lite gräslök och några spenatblad för färgens skull.
Säsongen för ramslök är kort, den är från mitten av maj till
början av juni och finns i Skåne, Gotland och Öland, den kan även finnas i Småland.
Soppan blir mycket god om man river ner 1 vitlöksklyfta mot slutet!!

PE

Farbror Gustaf - en människa att minnas..

Här hittade jag honom äntligen! En bild på min gamla konfirmationspräst i Skeppsholskyrkan,teol. d:r Gustaf Brandt. Han som konfirmerade min pappa, vigde mina föräldrar, döpte mig och lillasyster Nena och konfirmerade oss bägge ca 15 år senare..Ända sedan jag skrev om honom och Skeppsholmskyrkan i min blogg i januari har jag förgäves letat efter en enda bild av farbror Gustaf - men förgäves. Vaknar upp på gården på Gotland och betraktar en tidig morgon Nenas vägg full av gamla släktfoton i vackra ramar (nedan) och se - här hänger han bland alla gamla släktingar - sedan länge döda. Han sitter på fotot i mitten av sina konfirmaner någon stålande majdag kanske precis som denna, på Skeppsholmen, bevarad i ett porträtt från 1960 för evigheten. Farbror Gustav, lugn och trygg och bara kanske aningen medveten hur starkt han skulle komma att prägla livet för oss många unga människor på avstamp i livet och alla andra som fick tillbringa en stund i hans närhet och få ta del av hans varma visdom. En människa att minnas..