onsdag 11 juni 2008

Kanat av banan..










Vaknar kl 6 och slår på datorn och läser DN. Magen drar ihop sig som en isklump:

"Ett flygplan började på tisdagen brinna efter att ha kanat av landningsbanan på den internationella flygplatsen i Sudans huvudstad Khartum."
Sudan Airways. Sandstorm. Habub. Skyfall. Man vet ännu inte hur många döda..
Jag ser flygplatsen framför mig. Hur många gånger har jag inte landat och startat där genom åren? Med Airbussar och Cessnor? Minns en gång när vi cirklade ner över Khartoum och skulle landa här och såg ett stort passagerarplan ligga mitt i Nilen. Man hade tagit fel på landningsbanan och den gråglänsande floden i skymningen. Och snabbat sig på att ro ut och måla över Sudan Airways logga på bägge sidor där det låg liksom "landat" i den grunda Nilen. Jag minns också en flight med dom som var det turbulentaste jag varit med om. Från Khartoum över Pireus på väg mot Frankfurt. Vi föll och föll och höll i oss i armstöden. Radbanden i händerna på sudaneserna ombord var nästan helt utslitna när vi kom fram gravt försenade. Dödstysta. Likbleka och illamående.. Det var döden i vitögat.
Jag har upplevt öknens sandstormar och glömmer det inte. Jag har pratat med piloter som försökt flyga genom dom.

Flygtrafiken i Sudan har hemsökts av flera svåra olyckor. I maj omkom försvarsministern för södra Sudan i en olycka som krävde minst 23 liv. De flesta ombord var militärer.
2003 dog 115 personer när ett Boeingplan från Sudan Airways försökte nödlanda på en flygplats nära Röda havet efter att ha fått motorproblem.

Man har blivit försiktigare med åren. Jag har ju numer en hoper med kunskaper. En annan fas i livet..
Idag väljer jag stora välkända flygbolag.
Men så är jag ju också en priviligierad västerlänning som har råd och möjlighet att välja..

Foto: AFP Photo/Ashorooq TV
PS: Tittade in på Sudan Airways hemsida idag under "News" Inte ett ljud förstås om olyckan som måste ha lamslagit flygplatsen helt. Bara om något celebert besök från nån gulfstat..