måndag 15 september 2008

Scrapbooking in the US

New York Times hade en artikel i Söndagsbilagan om fenomenet "Scrapbooking" i samband med att en ny fin bok kommit ut i ämnet. Boken är skriven av Jessica Helfand och heter “Scrapbooks: An American History” och går 50, 100 år tillbaka i tiden. I klippböckerna finns vid sidan av anteckningar t ex tvåletiketter, biobiljetter, tygstycken, fjädrar, pressade blomster och annan sk självdokumentation och memorabilia.
Enligt Helfand började man scrapbooking redan under renässansen - speciellt unga flickor som samlade små hemliga minnen från stunder av lycka tillsamans med någon speciell..

Här ovan är min Scrapbooking för denna måndag.
Var verkligen kul att göra!
Kommer förresten ihåg att jag hade en sådan klippbok när jag var liten. I den hade jag bl a klistrat en biljett till Sandhamns dansbana á 10 öre samt en använd tändsticka som en kille som var fräknig och hette Lasse hade kastat efter han hade tänt sin krokiga snugga - minns att han var dixie och dom hade såna. (Och Montivanipjuck. Och gick på Gazell Jazz Club i Gamla Stan)
Jag hade en jättecrush på honom..
Massa andra roliga och kreativa klippboksideer kan man f ö hitta på scrapbookingens stolta medlemssida: Twopeasinabucket. Här i USA är det en veritabel industri!
På en helt annan sida kan du gratis ladda ner digitala mallar för din egen scrapbooking på din dator - allt mellan himmel och jord som t ex inför bröllop, födelsedagar inbjudningskort m m!