torsdag 2 oktober 2008

Konstgjord andning..

Omslaget " Downward Mobility" av Eric Drooker The New Yorkers sista nummer för september 2008 i en tolkning av krisen som startade på Wall street och spred sig över världen.
En rekordstor publik väntas ikväll när vicepresident­kandidaterna Joe Biden och Sarah Palin möts i sin första och enda debatt före valet om en månad. USA kommer nästan att stanna i kväll när amerikanerna bänkar sig framför TV för att skärskåda dem bägge. Just som det framkommer att en del framstående ­konservativa nu tagit avstånd från Palin. (Undrar hur hon känner sig idag - curlingmorsan från Alaska? Jag kan inte säga att jag avundas henne! Miljarder tittare kommer att nagelfara och kommentera allt från minsta gest, analysera ordval och minsta osäkerhet i framförandet fram till valet av frisyr och färg på läppstiftet..)
Senaten har nu röstat fram Vita Husets förslag till räddningsaktion med 74 mot 25 ( bägge partierna är eniga här) att köpa ut s k "troubled securities" för att undvika en ekonomisk katastrof. Men om man lyssnar på radion höjs alltfler röster för att denna typ av ekonomisk konstgjord andning är av ondo: "Låt bankerna vänja sig att ta ansvar för för sina ekonomiska handlingar.. se hur det gick i Japan en gång i tiden när landets regering gjorde samma sak..
Men sannolikt kommer räddningsplanen eller "the bailout plan" som det kallas här att röstas igenom på fredag. Washington håller just nu andan.. och omvärlden. Ett ovanligt spännande val ligger framför oss om en månad ur många aspekter..

Under tiden kan vi nöja oss med:
¤ att betrakta mannen ovan från Wall street som är på väg att steppa ner i det mörka katastrofhålet. Förvissad om att regeringen har ett gigantiskt mjukt skyddsnät därnere som kan ta emot honom så han landar på fötterna..

¤ eller kolla in Sarah Palins läppstiftsfärg på TV i kväll..

PE