onsdag 21 november 2007

Åh Harald..

Äntligen sett filmen"Svarta Nejlikan" om Harald Edelstams
månader som svensk ambassadör i Chile under kuppen.
Säger bara: "Åh Harald, har du verkligen gjort dig förtjänt av detta?"
Jag känner mig sällan pinsam. Men det gör jag nu efter att ha sett "historiemordet" på min ungdoms stora hjälte, Harald Edelstam.
Den svenske ambassadören Harald Edelstam som räddade 1000-tals människliv med ett civilkurage utan motstycke under militärkuppen
i Chile, har kallats en sentida Raoul Wallenberg.
Han släppte protokoll och formaliteter och räddade livet på oppositionella och andra med stor risk för sitt eget. Men hans insatser i Chile upp-skattades inte av UD, där han blev utfryst..
100-tals av mina gamla vänner från 70-talet (under min tid på Amnesty) blev räddade till svenska ambassaden för att sedan med ambassadörens hjälp kunna ta sig till Sverige.
Många är idag tillbaka i Chile, sitt hemland. Tusentals andra fick aldrig chansen..
Filmen är diffus och i långa stycken ryckig och det är svårt att begripa den kronologiska ordningen vad som egentligen avhandlas när inslagen t ex blandas med dokumentärt material i början. Med litet "nödvändiga" kärleks/romansinslag blir filmen en pinsam snuttifierings-produkt men föga trovärdiga scener från Estadio Nacionals eller Los Cerros de Chenas tortyrarenor. Inte det minsta smak av Chile trots att filmen är inspelad där... Eller f ö från någon annanstans i denna plastiga produkt heller. Ingen känsla för tidsfärg gives. Inte en sekund lyckas man inbilla sig att det är något annat än haltande filmrulle. Orsaker till kuppen, vad som ledde fram till den, tidssammanhangen och den amerikanska involveringen i den vidrörs knappt vilket gör att en person som inte känner till vad som hände står än villrådigare efter att ha sett filmen. Edelstam är värd ett bättre öde!
Nej jag ser istället fram emot hans son Eriks stora biografi om sin far istället. En bok som han skriver tillsammans med kände TV-journalisten Jan Sandquist som själv var i Chile när helvetet brakade loss.. Sen har jag också som kanske många andra den amerikanska filmen "Missing" (Costa Gavras) om kuppen i Chile med Jack Lemon i huvudrollen, i färskt minne.
En film som låg mycket närmre sanningen om vad som hände. För trots att denna film var producerad i USA så stavades den amerikanska involveringen i kuppen här med hyfsat stora bokstäver..