fredag 13 juni 2008

Europeisk demokrati mot nya landvinningar!

Sista (?) feudala utposten i Europa föll för några veckor sedan
när den lilla ön Sark i engelska kanalen efter 450 år ändrade sin lagstiftning (efter en folkomröstning) och införde demokrati! Hurra!
Sark har sedan 1600-talet styrts av jordägarna och en samling valda deputeranden. Pressen har nämligen varit mycket stark från övriga Europa på lilla Sark att ändra sitt feudalsystem och justera in sig i ledet efter europeiska demokratiska lagar och normer. Vi hurrar och gläder oss med sarkierna och välkomnar dem i vår välvilliga, kollektiva demokratiska famn!
Ön är f ö sagolikt bördig och vacker med lugnt tempo och här hämtas man med häst och vagn när man anländer. Här råder - förutom havets svall mot klippor och stränder - total tystnad.
Jag var på Sark och bodde nån vecka för några år sedan - f ö innan demokratin genomfördes! sic! - och kan verkligen rekommendera ett besök på paradisön. Inga motorfordon är tillåtna. (Precis som på Sandhamn! Ha!) Man blev hämtad med hotellet/pensionens häst och vagn och njöt därefter en vecka på La Sablonnerie på södra Sark.
It is worth a detour! Indeed!
Som om inte detta vore nog: Tala om skaldjur i den här delen av Europa! Hummer. Ostron. Krabbor och musslor. Oj, oj. Jolly nice! Och man kan numer alltså dessutom inmundiga desamma och njuta i sann demokratisk ordning! :-)

PS. Observera att jag verkligen ansträngt mig för att här inte en enda gång nämna "Cutty Sark!" DS


Avslutar idag med ännu en sensationell ö-nyhet! Denna kommer dock från Citronpressen:

Nya öar.
Tack vare högupplösande satellitbilder har man upptäckt en en ny ögrupp som är tusen gånger mindre än Micronesien, och följaktligen kommer att få namnet Nanonesien meddelas från Rymdstyrelsen i ett visst land. Detta är en stor sensation, och frågan är nu vem som får äganderätten till området som kan rymma massor med olja. Upptäckaren är nämligen av en vaktmästare på Rymdstyrelsen när han just tagit sig en pris snus.
---------------------------
PS.
I sista stund meddelas att man måste kolla bilderna igen, eftersom en förkyld vaktmästare kan ha råkat nysa på dem. .