tisdag 2 oktober 2007

The brave new world
Sitter under ett olivträd i Grekland och får SMS från olika delar av världen som uppmanar mig att klä mig i en röd tröja som stöd för demokratirörelsen i Burma. Som en löpeld sprider världen sitt solidaritetsbudskap via mobilen. Jag som tillhör en generation som växte upp under Koreakrigets diffusa era av knastriga svartvita filmer som sporadiskt rapporterade om detta avlägsna krigs vidrigheter (Så långt bort. Rörde ju inte oss.. ) via Spegelbiografen på Stureplans SF-journaler - fascineras..
var det VI och DOM..
Idag är det mycket mera VI och hela världen klär sig blixtsnabbt i röda tröjor i en massiv, Ghandiesk solidaritetsmanifestation.
Det rör oss. Vi är informerade. Vi sprider budskapet blixtsnabbt.. SMS, TV och internet.. Folkligt stöd. Passiva icke-våldsmanifestationer.. Mahatman lär väl le däruppe i sin himmel..
Ett par dagar senare efter denna fredag rapporteras i media om att man nu befarar att 1/3:del av Zimbabwes befolkning kommer att dö av svält under det kommande året p g a Mugabes terror och totala ekonomiska vanstyre av landet. En tredjedel! Hur många av mina gamla vänner därnere..?
Ska vi nu inte starta en liknande manifestation och iklä oss någon speciell tröja för att visa vårt medkännande ? Jag har sett att Buttericks saluför en svart T-shirt med ett tryck med skelett på. Kunde inte det vara något?
Solidaritetsaktioner måste vi ha, massiva, snabba globala inkännande insatser..
Tack vårt moderna mediasamhälle. Tack!
"The whole world is watching.."
"Allt som behövs för att ondskan ska triumfera är att goda människor inte gör någonting.."
osv.

Men.. nu är upproret helt kväst av militären i Burma. Trots alla aktioner.
Få vågar idag hoppas att västvärldens sanktioner har någon effekt alls på regimer som redan är isolerade.
Så länge som länderna i de förtrycktas närområden står helt passiva .
Som Kina - i Burmas fall - som snart kommer att sola sig internationellt i olympiadens goodwillbling-bling.. Kinas profil har hittills varit skamligt låg vad det gäller situationen hos grannen Burma.
Eller Zimbabwes randstater i södra Afrika - framförallt Sydafrika - där delegaterna som marionetter fortfarande reser sig upp i ovationer när Mugabe visar sig på de afrikanska toppmötena.
Heder åt den nye brittiske premiärministern George Brown som planerar att bojkotta det Europeisk-Afrikanska toppmötet om Mugabe vågar visa upp sitt fula tryne där.
"The whole world will surely keep on watching.. And hopefully keep on acting on every possible level.."

Se videon om Mugabe och lyssna på musiken "Dear mr President - can you sleep at night?"

http://www.youtube.com/watch?v=cGbm8K7sef8


Pia Ehrenpreis